Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2020 20:51 - Хиатус
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3506 Коментари: 15 Гласове:
25

Последна промяна: 09.09.2020 20:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Хиатус (на латински: hiatus) буквално означава празнина, но като исторически термин означава прекъсване на обитаването на дадена територия за известен период от време. Това явление се е случило на Балканския полуостров в териториите на Източната Римска Империя (Византия) за времето от ІV до VІІ век. След разпадането на Римската империя на Западна и Източна през 395 тя продължава да бъде обект на много варварски нашествия. В 476 те довеждат до падането на Западната Римска Империя. Източната Римска Империя с оригинално име Романия и известна като Византия продължава да съществува чак до 1453, когато пада Константинопол. В резултат на Великото преселение на народите, започнало в 375 с инвазията на хуните в Европа, обект на нашествията стават най-вече Балканските земи на империята. Градовете и селата южно от река Дунав многократно са били нападани от готи, хуни, авари, склавини, анти и българи. Местното население по това време се е състояло от романизовани и елинизирани траки, преселилите се римски колонисти, ромеи (гърци), преселници от Мала Азия и други части на империята. Така с течение на времето постепенно ромейските гарнизони започнали да се изтеглят от крепостите в Мизия и да се преместват в Тракия. Заедно с тях се е оттегляло и местното население, което е оставало незащитено срещу нашествията. Това позволило в така опразнените територии първо да се заселят готи, след тях българи и най-накрая славяни, както склавини, така и анти. Хиатус е имало не само в Мизия, но и в Македония. Различни източници посочват, че обезлюдяването на тази област е продължило около 200 години. Това явление определено се е отразило пряко на етногенезиса на българския народ. Известно е, че след завоюването на Мизия Канас Юбиги Аспарух е изселил заварените седем Склавинии северно от Дунава в днешна Румъния, а в така опразнената територия са се заселили българите, които той водил със себе си. Постепенно към България са били добавяни нови територии в Тракия. При Тервел това е била областта Загоре в резултат на неговата помощ за Император Юстиниан. По времето на Пресиян двете Българии – Аспаруховата и Куберовата се обединили в една държава. Това засилило относителния дял на българите в тази държава. По този начин в етническо отношение в Първата Българска Империя преобладаващият етнически компонент са били българите, следвани от славянския елемент на склавини и анти. Едва след тях идват остатъците от местното тракийско население и готите. По този начин явлението хиатус в днешния български етнически ареал ни дава добро обяснение за начина на формирането на българската народност през периода ІХ – Х век.

image




Гласувай:
25


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Ima dosta po-dobri karti ot tuk p...
10.09.2020 04:24
Ima dosta po-dobri karti ot tuk prilojenata,i dosta po-verni ot neia.
цитирай
2. shtaparov - Поздравления за казаната истина: ...
10.09.2020 04:25
Поздравления за казаната истина: първо дошли Българи и едва след тях- "славяни"!
цитирай
3. bulgares - може и да посочим поне един от тези
11.09.2020 11:35
"Различни източници посочват, че обезлюдяването на тази област е продължило около 200 години. " Не разбирам също за "обезлюдяване" ли става дума или "обезлюдяване на ромеи"? Роби да последват господарите си доброволно също звучи доста утопично.

Клавдий Клавдиан (370-405) поет, пише: Cum Geticis ingens premeretur Moesia plaustris Flavaque Bistnios operirent agmina campus ... 17 aurum in Thracia effodius или преведено
когато огромната Мизия се тъпчеше от гетски коли и руси пълчища покриваха бистонските поля (вероятно през 391г.), ... 17. Бесите копаят злато в Тракия. (ЛИБИ 1, стр.199)

Защо не се споменава и дума за тези "пълчища" от явно свободни траки? Те измрели ли са някак си незабелязано?
цитирай
4. laval - Обезлюдяването
12.09.2020 10:29
на цели области на Балканите е факт, който е следствие от многобройните нашествия. Именно това обезлюдяване е позволило заселването на готи, българи и склавини/анти.
цитирай
5. bulgares - Е добре,
12.09.2020 16:07
но щом казваш, че е факт сигурно нямаш проблем веднага да посочиш един първоизточник?

Аз посочих само един от Клавдий Клавдиан, който противоречи на това твърдение, но мога да посоча и за войните между българи и ромеи и остроготи по това време. Дай да видим първо ти какво ще посочиш.
цитирай
6. laval - Нямам
12.09.2020 16:48
в библиотеката си ГИБИ и ЛИБИ, за да мога веднага да цитирим. Чел съм доста отдавна затова. Ето едно интервю, в което става дума и за въпросния хиатус. Виж какво казва Тодор Чобанов.

https://www.youtube/watch?v=0YM2WgzbZCU
цитирай
7. bulgares - ГИБИ и ЛИБИ
12.09.2020 23:14
ги има на интернет и мисля, че всеки който пише тук трябва да си ги изтегли. За съжаление не са в текстови формат, а са сканирани без OCR разпознаване, та трудно се търси и копира. Имам си ги в една директория, а като трябва да копирам текст просто пиша няколко думи и обикновено го намирам някъде с Google.

Тодор Чобанов е изключително пристрастрен, особено към Фанагория и Велика България, а като прочетох в ЛИБИ с очите си какво и как е написал Теофан по въпроса направо се изумих как сериозни хора могат да приемат цялата тази история за чиста монета. Тодор Чобанов изръси и по телевизията, че преди 681г имало българи у нас, ама били малко. Е как да са малко, като водят толкова войни още от 499г, летописци от това време ни обясняват, че са били много, а за стара велика България (така го пише с малки букви Теофан) имаме една видоизменена приказка от Езоп и нищо друго.
цитирай
8. laval - Знам
13.09.2020 09:44
че ги има в Интернет, но с тях трудно се борави, когато човек се опитва да открие нещо.
цитирай
9. bulgares - аз като си заредих ЛИБИ 1 от 1958
13.09.2020 11:40
просто го прочетох българския текст като книга за периода 5-7ми век. То отнема няколко часа и е много по-добре, отколкото да се четат хиляди преразкази. После се борави много по-лесно.

Мисля да пиша до chitanka net да направят едно OCR поне на ЛИБИ 1 за начало, със сигурност ще учвеличат читателите си много.
цитирай
10. bulgares - гетите част от готите ли са?
14.09.2020 20:00
Тъй като в изложението се намесват готи, пак като едно племе паднало отникъде и дошло у нас не мога да си сдържа мнението и по този въпрос.
Съветско-българската школа абсолютно отрича връзка между гети и готи, защото иска да ни покаже, че гетите са измрели отдавна, при което 5-ти век траките станали малко, дошли миролюбиви славяни и т.н. да не повтаряме.
Западната школа преди 1-2 века също е отричала яростно тази връзка, за да не се принизят до някакви балкански изостанали същества.

Да, но летописците съвсем не са мислили така и сега в много западни уиверситети се учи, че гетите са готи (обратното, че готите са гети не е вярно, т.е. имаме подмножество, а не равенство). Ето само няколко директни твърдения, а косвените са десетки.
1.Най-добре го е е казал Procopius of Caesarea (500– 554г) в трета книга на History of the Wars: "Готите включваха много народи преди, както и сега, като най-великите и важни между тях са гетите, вандалите, визиготите и гепидите"
2.императорът-философ Юлиан Отстъпник (361-363 г.) - няма да го цитираме тъй като според българската Уикипедия той се объркал и объркал всички след него.
3.Spartian, който е написал около 300 A.D. "готите бяха наричани тогава гети" (Life of Antoninus Caracallus 10:419). - живял доста преди Юлиан и как се е объркал от него не се казва.
4.Свети Йероним (331 - 420г) който пише "И разбира се Готите в миналото всички учени хора имаха навика да наричат по-скоро Гети, отколкото Гог и Магог" - същия случай.
5.Phylostorgius (368 -433г.), роден само 8 години след Юлиан Отстъпник твърди „...по това време Урфила довел в ромейската земя многоброен народ от отвъддунавските скити, наричани някога гети, а сега готи.”
6. Claudius Claudianus (370 -404г) твърди, че визиготите са "гети" както и като съвременник на Аларих, съобщава, че Аларих начело на гетите нападнал Италия (според официалната ни история по това време отдавна трябва да са изчезнали, а те водят големи войни)
цитирай
11. bulgares - продължавам
14.09.2020 20:04
- Paulus Orosius (375-418г.) казва „…гетите, на които сега викат готи, които Александър нареди да се отбягват, от които Пир се страхуваше, а Цезар също избягваше, след като изпразниха и оставиха домовете си, с обединени сили завладяха римските провинции“

- Касиодор (487-578), според него гетския крал Витиг(ес) наричал готския народ "geticus populus." Касиодор пише и за писмо от 527 на Атанарих – готът Атанарих нарича р. Дунав „праотечествен”

- Исидор Севилски (560-636) „Несъмнено племето на готите е древно, някои извеждат неговият произход от Магок, син на Яфет. Учените, напротив, са привикнали да ги назовават гети.

Та тези готи дето са бродели по нашите земи не са били нищо повече от гети, т.е.траки и вожда Славун не е бил славянин, а е бил гот (може да му кажем и гет или скит), т.е. тракиец.
цитирай
12. laval - Моето
15.09.2020 21:30
мнение е, че гети и готи нямат нищо общо. Гетите са тракийско племе, готите са източногерманско племе. Какво общо да имат? Готите биват остготи (остроготи) и вестготи (визиготи). Траките имат поне 100 различни племена на Балканите и в Мала Азия. Има документиран език на готите, който е германски.
цитирай
13. bulgares - добре
16.09.2020 12:18
аз давам 9 цитата от летописци и за тебе това няма никакво значение? А какво търси източногерманско племе в България? Не знам какво повече да кажа.

"Готите включваха много народи преди, както и сега, като най-великите и важни между тях са гетите, вандалите, визиготите и гепидите". Това е.
цитирай
14. laval - Не
16.09.2020 12:48
пренебрегвам твоите цитати, но те не доказват, че готите са траки, а че са наричани и гети. Това значи ли, че гетите не са траки? Впрочем готи е имало и в Крим. Там какво са търсили според теб? Вандали, визиготи и гепиди също са германски племена. Според мен за тях и готите попитай най-добре germantiger. Той поне е немец и знае кои са те.
цитирай
15. bulgares - следи 251г
16.09.2020 21:00
Ще размисля над съвета да се обърана към капацитет като germantiger, щом се мисли за немец. Ти си приел като аксиома това като някой "капацитет" ти го е казал даже със забележката че гети и готи били много далече и въпроса е направо идиотско да се обсъжда. Е, Москва, Каваказ и Иран са по-близо, поне в сърцата ни.

1.И деветимата автори, които съм споменал от цяла Европа, не посто са споменали гети готи, а твърдят че знаят, че гетите са готи. Между тях има императори и мислители от величината на Архимед и Аристотел. А Златарски е станал професор след 1878г. защото е нямало друг. Има още доста цитати. Не намерих един, където се казваше че гетите произнасят с уста, че са "готи".

2.Знаем, че толкова много готи не могат да паднат от небето освен в главите на някои историци от 19-20 век. Не е възможно физически. Много историци са разгледали подробно къде са живели готите и къде гетите и казват, че местата се припокриват

3.Няма нито един летопис или археологически обект който да твърди, че гети и готи е различно. Това се приема само за да се зашият с конци най-глуповати и примитивни терии като на Златарски, за да не рухнат очевидно.

4.Ще ти кажа аз защо съм сигурен, че готете в нашия район са гети. През 251г. едни готи от север на Дунава пресичат на юг при Гигена, пада се по на запад от паралела при Плевен. Настроени са за война с по-силен противник, въпреки че на север си имат земя. Едва ли е за да грабят, нещо ги яде отвътре. Не тръгват към София или Пловдив, а правят рязък ляв завой, отиват на 17км от Разград и там срещат противника. Защо? Отговорът е прост, мои приятели веднага се сетиха. Това не са две дузини готи. Тази битка е най-голямата в световната история за времето си. Готите печелят и стигат после чак зад Пловдив. Нашите историци така са го замели под килима, че повечето българи не са чували за тази битка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101966
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967