Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2011 01:57 - СВЕТА АННА Зимна Св.Ана или Анино зачатие
Автор: jupel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1125 Коментари: 0 Гласове:
2



09 декември
СВЕТА АННА


image
Света Анна, фреска от Фарас, 7 век
Родена 20 септември
Почитана в Римокатолическа църква; Православна църква; Англиканство
Празник 26 юли
Атрибути Книга, врата, с Мария, Исус или Йоаким
Покровителство Бретан; Канада; дърводелците; хората, които нямат деца; Детройт; конниците; Франция; плетачите на дантела; миньорите; майките; Норич, Кънектикът; търговците на стари дрехи; бедността; бременността; Квебек; Санта Ана Пуебло; шивачките; стерилността; Таос, Ню Мексико; стругарите; Марсаскала, Филипините

Света Анна е сочена от традицията за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Тя е потомка на известен род - Аароновия. Култът към светицата се разпространява широко през 6 век, когато в Константинопол е построена първата черква, носеща нейното име. Тя е смятана за покровител на Квебек и Бретан, както и на родилките и миньорите, на брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците. Народът нарича празника Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина. Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празникът се е празнувал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). В Македония разказват, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го "завъртат към пролет", а на св. Вартоломей (11 юни) - "го завъртат към зимата". На други места вярват, че обратното завъртане към зима става на Еньовден, 24 юни, когато св. Иван намята кожуха и се стяга за зима.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Историята е подобна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се нарича Ханна.

Източноправославната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през 13 век, като Анна е официално канонизирана през 1854.

Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт — на 25 юли.
Анна, Ана ,Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна.


И  ЕТО ДРУГ ПОСТ,познайте на коя...?!

9 декември - Зачатие на Св. Анна. Празник на майчинството.

(за заглавието дори можем да поспорим, драга!)

Защо ли моето име сред именничките е изтрито и дали от потребителката или от там, откъдето е преписала статията си? Ей, връзкарке, както се усмихваш така и злобееш! Наистина си по лоша и от Злата Хасковска! Мислиш ли,че някой ти вярва на 1496266 посещения на блога? И не се страхуваш от твоя Бог,който лъжеш,а и нас! Ужасно е,когато тези, които не трябва си затварят очите дори в един сайт и лансират слабото перо не виждат,че обричат на неразбиране  и невежество подрастващите,та и собствените си деца!

 

"Този празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие.
Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!".
След девет месеца – на 8 септември – семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус.
Според народните обичаи,празникът Анино зачатие е празник, познат само в отделни райони на Южна и Западна България. Нощта, предхождаща този празник, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки.
В нощта срещу празника магьосниците могат да примамят чуждото плодородие; тогава се извършват най-различни заклинания и прокоби (за раздяла, болест и смърт). Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат". Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.
Пред вратите мъжете запалват купчинки говежда тор, която прогонва злите сили. Жените мажат виметата на животните с въглен, чесън и мазнина, за да не им се отнеме млечността. Птиците държат затворени, за да не ги примамят с магии. Девойките слагат под печките сол и жито, похлупват ги с паница и на сутринта с тях захранват животните, за да ги предпазят.
Анна е латинска форма на староеврейското Hannah “благоразположение, милост”, името се обяснява и с цяло изречение – “Бог благослови ме със син!”.
Днес празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.
Честит имен ден !"

image















Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jupel
Категория: Изкуство
Прочетен: 2481521
Постинги: 2855
Коментари: 1224
Гласове: 14500
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930