Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2012 08:00 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Музика   
Прочетен: 13477 Коментари: 17 Гласове:
23

Последна промяна: 01.07.2012 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Честит първи юли!!!
С пожелания за мирен  и добър свят за нас, ви поздравявам с неувяхващите песни на Ирина Чмихова.
Хубав и усмихнат ден:))))))



          Ирина Чмихова на 82: Умри, за да те почитат, казват у нас старите хора

По света старите певци и артисти се тачат, в България приживе си нищо • Не слушам вече българска естрадна музика просто защото няма такава
10 април 2012, 18:48


image
"Да си винаги до мене", това било първото пожелание, което чула известната певица и вокален педагог Ирина Чмихова на юбилея си преди година. Запомнила е тази ранна сутрин, когато чула това от своя съпруг Любомир Енев, с когото са заедно вече 57 години.

Преди три години естрадната легенда закъса жестоко със здравето, почувствала се много зле. Изпълнителката на "Синьото елече" потърсила лекарска помощ и се оказало, че трябва да й направят байпас.


image
  Семейството е най-важно, казва изпълнителката на “Синьото елече” и днес.

Ирина Чмихова е родена на 5 април 1930 г. в Пловдив, в семейството на Николай Николаевич Чмихов, руснак и Цветана Димитрова Велева, българка.

Завършва ДВТУ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Кръстьо Мирски и започва работа като актриса по разпределение в Димитровградския театър. Започва да пее още като студентка, през 1950 година, когато в България гостува руският пианист Евгений Комаров, създал музикален квартет в Руския клуб.

Докато е в театъра, се явява на първото състезание за майстори на естрадното изкуство в зала „България“, след което ѝ предлагат щатна работа в Държавната концертна дирекция, която ръководи изявите на всички изпълнители и артисти. Към този момент датират първите опити за създаване на естрада в България и Чмихова е поканена. Песни за нея са писали Борис Карадимчев и Йосиф Цанков, изпълнява песни и шлагери на осем езика.

На 32-годишна възраст започва да преподава в отдел „Естрада“ на Консерваторията. Сред учениците й са певци и музиканти като Маргарита Хранова, Мими Иванова, Мустафа Чаушев, Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Есил Дюран, Михаил Йончев, Мая Нешкова

Ирина участва в първото българско състезание за майстори на естрадното изкуство в зала "България", след което й предлагат щатна работа в Концертна дирекция. Има изнесени над 1200 самостоятелни концерта у нас и в чужбина. Изпяла е над 2000 песни на български, руски, немски, испански, италиански, френски, английски. Руската публика и критика я наричат "Царица на руския романс". Нейни хитове са "Гренада", "Ханум", "Капитан", "Ти пак си мой", "Пълнолуние", "Тригодишна мъка" - по-известна като "Синьото елече" и други.


image

Чмихова е от едно поколение с Леа Иванова, с Лияна Антонова, Маргрет Николова, Ахинора Куманова... Когато я запитат за тях, отговаря:
- Да, големи певици и хубави жени. Лияна беше много интересна певица. И красива, с едни стройни крака, ама изваяни. Ходеше с къси полички. Обаче руснаците пък не я харесваха - те харесват по-плътнички жени така, и тя много се ядосваше. За Леа ви казах - голяма певица, голям човек. Тя беше в немилост малко, понеже е била в Белене. Защо? - защото пяла пред американските войници в бар “Астория”! А семейството й са бежанци от Турция. Бягат от Диарбекир и идват тука. Трябва да работи нещо момичето и се хванало в бара, какво да прави. И въпреки че я знаеха и им беше известно колко я обича публиката, не й осигуряваха работа.


image
По-възрастните те помнят и обичат...
- Да. Така се оказа. Мислех, че са ме забравили вече. Последният ми концерт беше през 1990 г. в НДК. Тогава получих криза от моята болест на краката. Щом слязох от високите токчета, не можех да направя нито една крачка...

Ирина Чмихова разказва и за работата с един от родоначалниците на съвременната българска естрада  - Йосиф Цанков.
- Той ми даде една-единствена песен. Другата - "Песен моя, обич моя", си я взех от Данчето Христова, дори я записах в Москва на малки плочи. После я разпространиха и тук. А певицата на Йосиф Цанков беше Маргрет Николова. Нея си харесваше - и като глас, и като натюрел. И за нея пишеше. На мен ми даде само "Интимна песен", която пеех с голям успех. Борис Карадимчев ми посвети повече песни. Последната ми песен "Млади сме още", която по-късно Богдана Карадочева изпя е негова.

Началото

- Тогава имаше само радио. Мен ме записаха, пуснаха... и станах шлагер. Всичките ми песни бяха шлагери, сред тях е "Синьото елече", която се помни до днес. Още нямаше други изпълнители и по радиото излъчваха само моите песни. Дори си бях омръзнала вече. След това се появи Мими Николова, Росица Николова, Маргрет Николова, Георги Кордов, Веселин Дамянов, който пееше френски шансони. По-късно изгряха Емил Димитров, Лили Иванова.

Как се развива днес българската популярна песен според нея:
- Не слушам вече българска естрадна музика просто защото няма такава. Всичко е подобие на чуждите. И ние слушахме чужда музика, дори и аз съм пяла. Но тя нямаше това влияние, което имат днес английската и американската.

Защо певците от вашето поколение с напредването на възрастта биват забравяни?
- По света старите певци и артисти се тачат. В България, пази Боже, ако някой е излязъл нагоре - другите ще го изядат. У нас приживе си нищо. Умри, за да те почитат, както казват старите хора. Това за мен е лицемерие.

Какво в живота е най-важно за Ирина Чмихова:
- Освен сцената и песните, важно беше и семейството. И до ден-днешен е така. Семейството е преди всичко, особено на по-зрели години. Докато си млад - пееш, веселиш се, гледаш да събереш малко слава и пари. После оставаш до близките си.

  Звездичка

Звездичке моя,сребърна звездичке
в прозореца ми всяка нощ блестиш.
Кажи ми ти, далечна и светлокоса,
своя скъп ли чакаш там и все не спиш?

Звездичке моя,сребърна звездичке
очите си спокойно затвори.
В просторите високи, необятни,
аз ще гледам вместо теб чак до зори.

Припев:
Не заспиваш ти звездичке.
Знам какво е да очакваш всеки час.
Не заспиваш ти звездичке,
обичта си като теб очаквам аз.













Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. divna8 - Чудесно припомняне, Бвен - и в то...
01.07.2012 10:49
Чудесно припомняне, Бвен - и в точното време, когато много от младите българи не знаят какво е точно БГ естрада...
Поздрави за интересната поредица, с голям интерес наваксвам пропуснатите теми от твоя блог!
Хубав ден, месец и лято - на теб и семейството ти :)))
цитирай
2. hatanasov - Ирина...
01.07.2012 12:18
също беше в немилост.
цитирай
3. mariniki - много ме зарадва, Татяна... много..
01.07.2012 13:04
още помня... я подай ми, мила мамо синьото елече...
и мога да я запея... да.. нетленна българска песен и красота...
благодаря ти, за прекрасния постинг... слънчев
юлски поздрав за теб..
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Помня и обичам нейните песни. Браво ...
01.07.2012 14:34
Помня и обичам нейните песни. Браво че ни подсещаш за нея. Приеми моя Джулайски поздрав.
цитирай
5. bven - На 1: kozme, споделям мнението ти, но
01.07.2012 14:37
смятам, че хубавата музика не се забравя. Колкото до това, че хитовете ни останаха в миналото, може и да е така, но нова вълна си пробива път - има певци, което не пеят чалга (малко са, но качествени) и чалгата остана да задоволява само низките страсти на тези, които ги интересува яденето и пиенето. Всеки сам търси своята музика и я намира - съдя по отношението към музиката на двете ми големи деца. За себе си - съм наясно. Няма място за униние - музика има , има и слушатели. За всекиго по нещо:))) Колкото за Евровизия, там е политика. Спомням си, че Вики Леандрос нямаше успех в нашите конкурси, но изгря с хита След теб! Също и АББА . Всяко време има своите звезди.
Много ми е приятно да коментираш в блога ми - заповядай и нека е хубав Първи юли!
цитирай
6. bven - На 2: Привет, Дивна, с радост чета твоя коментар:)))
01.07.2012 14:43
Надявам се, че по-често ще четеш оттук нататък и ще даваш ценни идеи. Бг музика - ДА! и то хубава и с хубави изпълнители. Което е било, пак ще е, нека малко да ни се отворят очите и да видим кой къде е в музикалното възпитание! Чалгата е до време и слава Богу, не е класическа:)) който й е поклонник - да е щастлив и да научи нещо повече от Синята прашка и пошлите тоалети на чалгаджийките.
Желая ти приятни мигове в Блог.бг и хубави емоции всеки ден!
цитирай
7. bven - На 3: ХАтанасов, малко хора могат да се похвалят с добрите чувства на шефове в работата
01.07.2012 14:46
в края на краищата, талантът си казва своето. Рано или късно , когато се касае за работа или компетентност, не се вика сульо и пульо, а именно специалист!
Хубав ден и благодаря ти за коментара.
цитирай
8. bven - На 4: Мария, синьото елече явно стана синоним за Ирина Чмихова:))
01.07.2012 14:50
Ретро песните и певците, които винаги са били на първо място в културния ни живо, отново заемат своето място. Нека си тананикаме хубавите песни и да се младеем, на всеки му идва време да направи равносметка кое е хубаво и кое е за боклука!
Хубав Джулай със синьото елече (нея съм я дала в друг постинг, сега наблегнах на другите песни на Чмихова):)) и нека всичко хубаво на този свят е синьо!
цитирай
9. bven - На 5: Привет, Невена!
01.07.2012 14:52
Благодаря за положителната оценка - аз също харесвам Ирина Чмихова, а и в един период в кариерата ми ме запознаха с нейния брат - все пак пловдивчани сме:)
Поздрави и хубав юлски ден!
цитирай
10. mileidi46 - Edin djulaiski italianski morning i ot men..:)))
01.07.2012 15:17
Bravissima!!
цитирай
11. bven - Грацие, милейди :))
01.07.2012 15:47
Хубав слънчев летен ден и много светлина и щастие ти желая!
цитирай
12. stela50 - Нетленната българска красота ...
01.07.2012 16:34
Един прекрасен спомен в първия юлски ден .
Поздрави и щастливо лято , мила Бвен !
цитирай
13. bven - На 13: Наистина е хубав спомен..:)
01.07.2012 17:44
и вечни и неостаряващи песни.
Хубави летни дни и на теб, Таня!
цитирай
14. kalin8 - Благодаря и аз...
01.07.2012 18:08
Винаги е приятно!
Б.
цитирай
15. bven - На 15: Удоволствие е и за мен, Б!
01.07.2012 18:14
Хубави празнични дни!
цитирай
16. tota - Благодаря, Бвен!
03.07.2012 22:51
Прекрасен постинг за една невероятна певица...И аз съм запявала "Я, подай ми, мила мамо, синьото елече, че ме вика, че ме мами, онзи път далечен ..." Оставиха следа нашите естрадни изпълнители!! Ще дойде ден да бъдат преоткрити!!

Поздрави!

цитирай
17. bven - На 17: Благодаря ти за отзива, мила Ати!
07.07.2012 15:27
Твоите думи се сбъдват вече - малки ли песни от миналото се запяват в нов аранжимент? Както и да изглежда отстрани - музикалната съкровищница на българската естрада има бисери - нека ги покажем и да се види бласъка им!
Хубави почивни (и дано прохладни) дни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866834
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава