Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2020 08:53 - Познай кой е последен по благотворителност? Но пък се хвалим
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 31.03.2020 08:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Познай кой е последен по благотворителност? Но пък се хвалим
    image

 28
| 14651|24.03.2020

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/poznai-koi-posleden-blagotvoritelnost-pak-hvalim.html?fbclid=IwAR2H1kG4vUNgvaddewN699i9N3htpN_lIQVqBONQDUHOwJgva--1U-OUgjE


Ген. Мутафчийски, ръководител на Националния щаб за борба с коронавируса, заяви във вторник, че всеки ден ще съобщава какви дарения са направени и от кого. Защото трябвало да се знае кой помага в тези трудни времена. Навярно генералът-хирург очаква това да подейства заразяващо на други българи и фирми. Дано. Времената са трудни – факт. Хора и фирми помагат и искат да са полезни. Чудесно. Не знаем обаче подбудите: може да са хуманни, а може да са други.

Митът, че българинът е състрадателен, готов да помага и дарява е като мита за прословутото българско трудолюбие. Добродетели нашият народ има и ги е проявявал в тежки моменти, войни и кризи, но те са повече изключение.

 

Някои хора са добри по природа, а на други им се налага да правят дарения. Думите са на английски производител на уиски – някой си Томас Дюар. Иронично, но и доста вярно.

Девизът на една от световните дарителски фондации е: Доверявай, но проверявай.

 

У нас благотворителността няма дълбоки корени. Освен това е някак показна, рекламна, което я лишава от благородство.

 

В Евангелието от Матея анонимността на дарителя се описва като висша форма на съпричастност на благочестивия християнин. Когато проявяваш милост лявата ръка не трябва да знае какво прави дясната, - се казва там.  

 

Брайън Джонсън от Ей Си/Ди Си избухна преди време срещу рекламирането на благотворителността. Той нападна Боно от U2 и Боб Гелдоф, заради техни благотворителни концерти и проекти.

 

,,Аз не моля всички да дават пари, защото не всички могат да си го позволят", категоричен е Джонсън. Когато работех, не исках да ходя на концерти, на които някакъв тъпак ще ми говори, че трябва да мисля за децата в Африка. Съжалявам, приятел, направи го сам, похарчи част от собствените си пари и оправи нещата. Това направо ме вбесява."

 

Самият Брайън Джонсън помагал, но без пресконференции и медиен шум. ,,Правя го, но не разтръбявам на всички, че го правя", казва музикантът. "Вбесявам се, когато хората използват политиката или благотворителността, за да станат известни".

 

Джони Деп дарил 1 млн долара на английска болница, където лекували сина му, но помолил името му да остане тайна. Медиите научили много по-късно съвсем случайно.

 

Анджелина Джоли също смята, че благотворителността е личен акт и рекламата я „прави глупава“.

 

Благотворителността в момент като сегашния е супер важна. Но нека не мерим и сравняваме кой колко е дал и да не правим състезания. Защото каквото й да дават разни олигарси, като процент то е смешно спрямо дарените 20 или 30 лв от възрастен човек с пенсия от 350-400 лв…

 

България е сред 10-те страни в дъното на класацията с най-нисък рейтинг за благотворителност – на 120-то място. Последна е Китай - 126-то място.

Най-склонни към благотворителност са хората в САЩ, Мианмар, Нова Зеландия, Великобритания, Ирландия, Канада и др.

 

Във Великобритания 71% от хората дават пари и участват в благотворителни кампании. В Ирландия 68 на сто, а в Нидерландия – 65%.

В България даващите са само 5%... Последни в Европа. Пред нас са Беларус, Чехия, Полша, Русия, Украйна, Молдова…

Статистиката е на Charities Aid Foundation (CAF) от 19 октомври 2019 г.

 

Да се съобщават подобни неща не е нихилизъм, а уважение към фактите. Ако можем – да си извадим поука.

 

Сигурно разни патриоти ще наскачат с примери как сме спасили евреите, приютили арменци, бежанци и пр. Вярно е, но другаде подобни жестове са умножени по 2,3 и нагоре. Свалените преди дни англичани от самолета, защото можело да са евентуално заразени с коронавирус, е само епизод от онова, от което трябва да се срамуваме. Обединеното кралство е приело над 200 000 нашенци да учат и работят там, но изгонихме няколко души от страх, комплекси и егоизъм. Усещате ли разликата?

 

Дори във време на опасна пандемия като сегашната, истината трябва да ни е по-скъпа от фалшивите възторзи и бодряшките репортажи.

 

Не сме за пример, колкото и да ни се иска. Не протягаме охотно ръка на изпаднали в беда. Затова трябва адски много да се променим. Пандемията, извънредното положение и заплахите за икономиката са подходящи за катарзис.

 

Нека депутатите дадат пример и се откажат от половината си заплата в полза на болници и закупуване на медикаменти и апаратура. Борисов като призовава олигарси и работодатели да си продадат луксозните коли, за да плащат заплати, да отправи същият призив и към много от своите министри и другари, които захлебват милиони от обществени поръчки, построили са дворци, живеят като крезове и носят часовници за по 30-40 хиляди евро. Лесно е да сочиш сламката в окото на другия, но да не виждаш гредата в твоето…

 

И нещо особено важно. По света благотворителността е към изпаднали в беда и нужда, за научни открития, образование и пр. Тук тя запълва несвършеното от държавата и нейните институции.

 

Д-р Димитър Попкутуев




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39755055
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031