Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2021 17:36 - Българската Древна "гръцка" митология - Титанесите, част 3
Автор: aliya Категория: История   
Прочетен: 3095 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.03.2021 10:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Защо Древните "гръцки" богове носят български имена?!

Първият народ, разпространил знанието за сътворението на света, е Българският!

Ураназ, въпреки че заедно с Гая създава 18 деца – 12 титани, 3 циклопи и 3 сторъки, ги възневидява и ги затваря на земята. Можем да предположим, че Уран е изпратил на земята природните сили (децата си), които са по силата си божествени т.е. всемирни проявления на духа. Богинята майка решава да ги освободи с помощта на своя син Кроназ, и му дава остър каменен сърп, за да накаже баща си. Разбира се, всички древни митологии са метафори, в които е скрита божествената истина за сътворението на света. Дивите и свободни природни сили са опитомени от Кроназ, Бога на плодородието, като са пуснати на свобода, за да участват в процеса на съзидаване на живота на земята.

2. Сестрите на Титаните Титанесите също са шест и те често освен сестри, са и партньорки, създателки едновременно с Титаните на различните природни явления.  Титанесите са следните според древната митология:

Тея / Тиа / Тя – Тя е Богинята на женското начало, както го подсказва и българското й име местоимението за женски род тяТя е партньорка на Бога на Мъжкото начало ПраОн / Иперион. Тя и ПраТой / ПраОн създават Хелиос (Слънчевата планета), Селена (Луната) и Еос (Зората). Древнобългарската коренова дума за светлина е Лъ, оттук и ХеЛиАз (Светлинна душа АлъАз / Хелиос), Съ Лъ-на (със светлината, Селена). Древнобългарската коренова дума за Зора е Зъ, оттук и производните думи Еоз, Оз (със значение озари). В сътворената от Дедите ни Рча Веда (Речената Веда) еквивалент на Богинята на Зората Еоз е Богинята Узаз (Озара). Или както твърдя отдавна, за Дедите ни Божественията Дух е Светлина и е създал осветяващите планети на небосклона ни.

Реа – Титанесата Реа е по-голямата сестра на Кроназ и негова партньорка. Макар и в по-древни източници Ра / Реа да е считана за едно от имената на Великата Богиня Майка (Римляните, преки наследници на Древните българи я наричат Магна Матер). В Митологията на Хезиод Реа е Титанеса и майка на Олимпийските богове, нейни деца от Кроназ. За произхода на името Реа се спори, но съгласно най-древния човешки език Българския, Ре / Ра обозначава земната енергия. Оттук са и последвалите думи за земя тера (латински език), ърт (англ. Език), кър (стар български). Земята Ра е плодородната сила, раждаща живот, а Кроназ е този, който събира / реже нейната реколта. Не случайно в Митологията се разказва как Кроназ изяжда (реже) всичките си деца от Реа (земята). Докато тя най-накрая не скрива един от синовете си Бог Зевс (Себеаз) в една пещера, за да го предпази от баща му Кроназ. Други имена на Реа са Сибеле, Кубеле, Кубаба със значение Божествена (Баба, Балъ са Древнобългарски имена на Върховната Богиня – оттук и името на БЪЛгарите, Балкана и др.).

Темис / Тамаз – Тамаз идва от кореновите български думи ТаМаАз със значение душа (аз) на ТаМа (Тази Майка, Богинята на материята и на видимия свят). Титанесата Темис / Тамаз е Богинята на Божествената справедливост, на Божествените закони и закрилница на семейството между съпруг и съпруга, на моралните норми, порядки и така нат. Дедите ни са смятали, че Богинята има ненарушими закони, които в този свят трябва да се спазват. Затова и Божественият закон е боготворен като отделно божество – в случая Тамаз.

Мнамосина – Титанесата Мнамосина се счита за Богиня на ума и неговата памет, вдъхновение, въображение и така нат. Според Древната митология Мнамосина преспива с Бога на Човешката душа Зевс (СебАз-и) и ражда своите дъщери музите. Според най-древните източници музите са 3, а после броят им е постепенно увеличаван до 9. Трите основни музи са: - Мелете (упражняване), Мнеме (запаметяване) и Аода (Ода – химн).

За Дедите ни Древните българи духовното познание освен, че било основен закон, но то е и било свещено и разпространявано от уста на уста от специални певци на оди / химни, които не са имали право да променят нищо в своите религиозни химни. Те е трябвало да се упражняват, запаметяват и след това да пеят одите по седенки и други сбирки. Тази традиция съществува от времето на първите човеци Божиите древни българи, когато дори все още не е имало развита писменост и писмена традиция. Подобни „разказвачи“ на Божествената мъдрост има запазени във всички древни религии, а у нас и до скоро в Добърско по стара, хилядолетна традиция. Ето защо в древна Елада, основана от хората на Бог Ален Слънцето, Българите, нарекли себе си и Алени, Елини, тази устна традиция на препредаване на духовното познание е почитала Богинята на ума Мнамосина. Що се отнася до етимологията на името Мнамосина, виждаме кореновите български думи Ман и Ма Аз, означаващи Човек на майката Богиня (Ман – майчин, МаАз – майчина душа). Не случайно в английския език думата за човека е ман. Не случайно и Българите са се наричали и Мизи (Мъзи, Мази) – все хората на Ма Богинята.Значението на името Мнамосина би трябвало да е Човешки Ум (Ман), даден от Божествената душа.  

Не случайно и в Индуизма, възникнал върху основата на Древнобългарската духовност човешкият ум е наречен манас, а Божественото съзнание Буди (т.е. събуден). Въз основа на общата етимология на Мнамосина и Манас от Древни български коренови думи, можем да направим извода, че за Дедите ни човешкият ум като координатор на сетивните впечатления,  е считан за даден от Богинята майка на човека. Точно това е и значението на У-Ма в българския език – От Майката. Оттук идва и митът за съюза на Зевс / СебАз с Мнамосина, на духа Буди с ума Маназ, след което се раждат музите на вдъхновението т.е. одухотвореният от Божествения дух човешки ум и неговите способности.

Фойбе – Титанесата Фойбе е Богинята на прозрението, интуицията, орисването, наричането, предричането. У нас думата за прозрение, наричане, орисване е „бай“ и е свързана с кореновата дума Ба за Богинята. Бае означава обожествява. Твърде е възможно кореновата българска дума за Фойбе да е била БайБа (баещата, наричащата Богиня). Много български думи впоследствие са били обеззвучени в гръцкия език и много често „б‘ е ставало „п“ или „ф“. В Митологията Фойбе е партньорката на титана Койаз – когато разумът (Койаз) и интуицията (Фойбе) се обединят, те създават светлината и осветяват света. Койаз и Фойбе създават Лето / Лато, Богинята на светлината. Изследователите признават, че Лето има корени още в доелинистичния период. Нашият народ е почитал Богинята на светлината Ба Ла още от зората на човечеството. Тя е станала и кръстница на народа ни като най-стария народ на земята – Българи (нека не забравяме, че първият гласен звук, който човек е произнесъл е „ъ“, а той впоследствие е родил и другите гласни). Бал / Бъл е родила Бога Слънце Бал Аз / Бал Он, а той по-късно е наречен Аполон в гръцкия език (обеззвучаване на „б“ в „п“). Фойбе (Баещата) е считана и за Богинята на Делфийския оракул.

Тетис / ТетАз – В Митологията е прието Тетаз да бъде считана за Богиня на водните източници на земята. Тя често е изобразявана в мозайките на антични бани. В някои по-древни източници Тетаз е считана за Богинята майка на всички богове. Всъщност името Тетаз идва от Древнобългарското название на Великата богиня майка като Та (Тази), Тета, ТетаАз. И до днес в българския език е запазено името „тета“ със значение леля, сестра на майката. Според митологията Олимпийската богиня Хера (Кара, Богиня на Божествената воля) е дадена на Тетаз за отглеждане и поради това се явява нейна леля, тета. Тетаз и Океаназ създават оеаните, реките, изворите и живота в тях.

Освен дванадесетте Титани и Титанеси, Митологията споменава и още шест деца на Бога Ураназ и Богинята Гая: Циклопите и Сторъките.

3. Циклопите / Киклопите – Циклопите са Еднооките богове. Оригиналното им произношение е Киклопаз за единствено число. Кореновата българска дума е глаголът коколя (кокоря) със значение широко отварям очи. Дедите ни са считали, че Циклопите имат едно единствено око на челото. Това са всъщност небесните природни феномени гръмотевица, светкавица, проблясък, които отварят око в небето, казано фигуративно. Нека не забравяме, че Дедите ни първите човеци на земята са били естествени хора, с непосредствено възприемана на случващото се пред очите им, като децата. За съвременния човек с неговото сложно мисловно – словесно възприемане на света, директното възприятие е станало почти невъзможно.  

Три са били циклопите – Бронтаз (гръмотевица), Стеропаз (светкавица) и Аргаз (проблясък). Те са били считани за деца на Богинята Гая и нейния Божествен дух Ураназ. По-късно в митологията се говори за тяхната роля при появата на Олимпиския Бог Зевс / СебАз – те са му дарили гръмотевичен меч, с който са му помогнали в битката му срещу неговия баща Титана Кроназ.

4. Сторъките / Екатонкейри – Сторъките са деца на Уран и Гая. Те са мощни природни сили, които имат дадеността да се разклоняват на много глави и ръце, откъдето са и наречени Сторъките. Те са трима на брой: Котаз, Бриареаз и Гияз / ГигазКотаз е често срещано Древнобългарско име по нашите земи. Корен на думата Котаз е КаТа / КоТа, което означава Божествен – Та е едно от имената на Богинята майка. Не случайно Котката  (Кота) и Лъвицата са древните символи на Богинята майка. По нашите земи лъвицата е изобразявана като яздена от Богинята майка (Рогозенското съкровище). „Окотва“ също е глагол, свързан с тази коренова дума и означава ражда. Бихме могли да предположим, че сторъките са природните сили на плодовитостта и са свързани с появата на животинския свят на сушата, във въздуха и във водата.

Титаномахия - Така както титанът Ураназ е победеден и заместен на трона на боговете от своя най-млад син титанът Кроназ, така и Кроназ на свой ред е победен и заместен на трона от своя син Зевс / Себаз. Титаните или старите богове воюват в продължение на 10 години във война, наречена Титаномахия, срещу своите деца Олимпийските или новите богове, предвождани от Зевс.

 



Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3015918
Постинги: 432
Коментари: 592
Гласове: 1379
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031