Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2021 22:03 - Красотата щяла да спаси кое?
Автор: noir Категория: Лични дневници   
Прочетен: 988 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Красотата щяла да спаси кое?

Света?
Кой свят?
Чии свят?

Да го уточним още в самото начало – красивите хора може да си уредят един по-приятен и доходоносен живот, стига да си изиграят картите правилно. За останалите това може да е бреме, но за невнимателните – би могло и да е двете.

Ето, да вземем за пример Ганимед – най-красивият измежду смъртните, когото боговете похитили и му дали работа като виночерпец на Зевс. Аз лично не мога да се сетя за по-красноречив пример за корпоративен парашутизъм в древността, брилянтно илюстриран от самата легенда, в която Ганимед, както си пасял овцете, бил сграбчен от орел и отнесен на връх Олимп. Злите езици твърдят, че задълженията на Ганимед към Зевс може и да не се изчерпвали само в това да му държи чашата, обаче влакът на критичното мислене не трябва да бъде дерейлиран от прости слухове, затова да се ограничим до завиждане на придобивките, които красивият смъртен получил за тази си бюрократична длъжност – безсмъртие и вечна младост.

Но в интерес на защитаването на обективната истина, дължим да изкараме наяве и мръсните ризи на Зевс, които хич не са малко... Висшият бог на Древна Елада се явявал в различни образи, например бик, лебед, златен дъжд, под които и успял да остави след себе си завидно поколение, но нито една от изгорите му не получила дара на безсмъртието (което не е като да е направило и Хера по-малко недоволна от цялата ситуация).

Дотук имаме два важни извода:
- Красотата идва от вечната младост, а не от маските с охлюв. Въпреки това, все пак си купувайте хубава козметика.
- Ако родиш дете на някого, това няма да те направи безсмъртна, даже и той да е бог!

А как става в живота? В живота не всички сме богове, което значи, че можем да настъпим бананова кора дори самите ние да не сме надарени с красота, но да я срещнем някъде. Такава е историята на владетля на У цар Фуча, чиито политически опоненти разбрали за неговата слабост към красивите жени, и затова му изпратили красавицата Си Ши като дар. Легендата разказва, че Си Ши била толкова красива, че когато заставала на терасата да погледа езерото, рибките в него оставали възхитени и забравяли да плуват, потъвайки на дъното.  Царят мигновенно се влюбил в Си Ши, престанал да иска да воюва и отдал цялото си внимание да я забавлява. Ето как бил победен.

Красотата притежава много форми, но малцина се опитват да я разберат, да я постигнат, да я преживеят. Мнозина искат да я притежават и консумират. Бидейки висша форма, тя падчинява низшите желания и самата тя изпива ума на злощастните.



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: noir
Категория: Лични дневници
Прочетен: 493073
Постинги: 310
Коментари: 971
Гласове: 14330