Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2021 10:14 - Трябва да защитаваме истината! Протопрезвитер Андрей Алешин (Кипърска ПЦ)
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1128 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 19.04.2021 10:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Буквално вчера станахме свидетели на ужасни кадри, снимани в Русия, на Урал, как от манастира изгонват монахините и духовенството, - което не може да се гледа, без сълзи.

  Когато видях тези кадри, си спомних снимки от двадесетте години на 20-ти век, от 36-та и 37-ма години. Когато е имало ужасни гонения срещу църквата. Тогава всичките епископи били по затворите. Хиляди свещеници били разстреляни, измъчени и умъртвени в лагери и затвори. И не само свещеници, а и миряни. Само човек да пише себе си Православен, при преброяване на населението (а такива били мнозинството хората), той поставял живота си в опасност.

  Но въпреки това хората изповядвали Христа, говорели за Христа и казвали, че са православни християни, и го правели без страх. Понеже в тях постоянно пребивавал страхът Божий, и се плашели само от Бога. От нищо друго не се плашели. И даже, когато ги водели към мъченичество, когато ги гонели от храмовете и от манастирите, те се радвали и с радост приемали това мъченичество, както за изкупване на своите грехове, така и с надежда, че винаги ще са с Господа Бога. 

  Некои хора в Русия, в т.ч. и свещеноначалието на Църквата, казват, че там (в Средноуралския женски манастир) били някаква тоталитарна секта. Но даже този манастир да не е бил към тази Църква или към тази епархия, даже да е бил и някаква секта, но в Русия и по света има хиляди секти. У нас, тук в Кипър, далече от Русия, има разни "свидетели на Йехова, протестанти, маронити, католици и още какви ли не, безброй секти. Но всички те живеят и никой не ги гони.

  Гледах тези ужасни кадри, където със специални коли, които режат метал, режеха ключалките на храмовете... и всичко това записват на видео, разни телекомпании, които специално поканили, за да снимат всичко това. Явно, за сплашване на останалите православни християни, та ако сте верни на Христа, ако изповядвате Христа, и вас може да изгонят от вашите храмове, от вашите манастири, от вашите жилища.

  Това беше ужасно зрелище, и то разбира се, нанася ужасна вреда на цялата наша майчица Русия, за която ние се молим постоянно, тук в чужбина. И се държим много внимателно, да не подроним честта на нашата велика държава, да се държим достойно, за да покажем че сме руснаци. Че сме представители на прекрасен, културен народ. 

  И изведнъж при нас идват отци от гръцката Църква и казват: - "Вижте, у вас гонят от манастирите старци, деца, монаси, монахини, болни, които са нетудоспособни, и може би са дали жилището си и пенсията си, на този манастир и сега това е единственият им дом. И ги изгонват с полиция, като че са някакви престъпници. 

  Нима не е можело това да се направи културно, да се договорят. Като че там няма православна епархия и православен митрополит, който е трябвало да поеме ролята на миротворец, между държавата и Църквата. Даже и да е секта, както ги наричат. Но ние, когато следяхме събитията в Средноуралския манастир, виждахме, че там хората казваха истината. Те не призоваваха към никакво насилие, не вършеха никакви престъпления. И ето че техните ръководители, схиигумен Сергий, сега, по измислен предлог, държат в затвора. И вече го обвиняват в множество, множество страшни престъпления. И че той, техният схиигумен Сергий, бил страшен престъпник. Макар че го арестуваха затова, че говореше (истината), какво става в страната ни, и в света. 

Разбира се, всеки от нас живеещ тук на земята, трябва преди всичко да се замисли за своите собствени грехове. Но в същото време не трябва да отминаваме беззаконията. 

Ние знаем за още един отец, и много се тревожим за него, понеже вече две години е в затвора, макар да е заслужил отец на Русия. Той е баща на 70 деца, няма свои, а събрал 70 деца, да ги (отглежда и) възпитава. Дал им името си, осиновил ги, дал им образование, построил училище, построил духовно училище, построил неколко храма. И също бе изгонен, и всичко сега там е затворено, всичко е разграбена, а отеца обвиниха, че уж изнасилил своя приемна дъщеря, че тероризирал децата. Макар че всички хора и самата уж изнасилена дъщеря, казват че такова нещо никога не е имало. Просто някой го е набелязал и отеца вече две години е в затвора. И не само той, и други също така страдат.

  И затова, когато говорим с вас, за нашата майчица Русия, любимата ни страна, в която се вършат такива беззакония, и гонения срещу Църквата, разбира се, трябва да се замислим, колко внимателни да сме, как да се молим Господу Богу, за прощаване на греховете ни, за прощаване греховете и на хората, които вършеха това. 

  А за монахините които изгониха, Самият Господ ще се погрижи и Самата Божия Майка. Понеже тези монахини живееха в манастир, който бе наречен на името на Богородица, Спорителница Хлебов (Закрилница на Житата). Този манастир беше в чест на Божията Майка. Там живееха 500 човека, и сега всички са лишени от покрив и от възможност да продължат да живеят. Но Богородица няма да ги остави.

  Ние днес с вас четохме акатисти, че Богородица е защитна стена за девиците, т.е. за монахините. Затова за тези хора аз не се безпокоя. Ие вървят към Царството Небесно. Те няма да изгубят вярата си, а може и да я укрепят с тези изкушения. 

  А хората, които вършат това (беззаконие), те също са под ръката на Бога Живаго, понеже Господ наш е многомилостив и човеколбив, но Той е и справедлив. И никой от нас грешните, не би бил жив в този свят, ако Господа наш ни съдеше честно. Ние всички, отдавна не само, да сме се разболяли от нещо, но и щяхме да сме умрели на тази земя. Но само Божията Майка се застъпва за нас, с молитвите си... Богородица винаги ни предупреждава, да не грешим, и моли милостивия Бог, да ни прости греховете. 

  Разбира се ние живеещите в Кипър, далече от Русия, можем да премълчим, можем да не кажем нищо, можем да си затворим очите и да кажем че това за нас е друга Църква. Понеже ние всички служим в Кипърската Православна Църква. Ние си имаме свой архиепископ, свой митрополит, ние може нищо да не кажем, но свещеническата ни съвест, Православната съвест на всеки човек, вопие (вика). И когато при мен, като отец идват хора, мои приходящи, и питат за тези неща, ние има казваме честно, говорим от църковния амвон и призоваваме хората, които може би са извършили неправда, да се спрат, особено през Великите Пости. Да се покаят за греховете си и да се изправят. И да върнат на монахините дома им, та да живеят там, и да се молят (вкл. и за своите гонители).

  Господ сам ще уреди, ако наистина там е такава ужасна тоталитарна секта, престъпна и опасна за обществото, Господ Сам ще я ликвидира, по свой начин, Но когато сами виждаме, че това се снима и се показва по медиите, ние недоумяваме. Ние сме в дълбока скърб от тези събития, които се случват. Ние не можем да мълчим. Ние сме длъжни пред Господа да изповядваме Христа, да изповядваме Истината, и сме длъжни да стоим за истината, даже до смърт. 

  А Богородица, която се застъпва за всички нас, винаги ще е с нас. Даже и понякога в нещо и да не сме прави, Богородица ще ни поправи, ще ни изправи и ще ни подскаже, какво и как да правим... Ние с вас много обичаме Божията Майка, затова и днес дигаме глас в защита на Господа, в защита на Богородица и възлюбеното има на Светата Православна Църква. Та тя да е за нас, не място на страх, не мясти на гонения, а място за молитва и покаяние, и молитва, един за друг. И призоваваме всички, които може би грешат, сега, да престанат да грешат и да дойдат в Църквата за покаяние пред Христа, и да направят всичко, за да срещнат достойно Христовото Възкресение, и винаги да са в светата Православна Църква. Амин.  


Протопрезвитер Андрей Алешин (служител в Кипърската Православна Църква)  


https://www.youtube.com/watch?


v=MUhxrYyUv1k   Превод, Григор Симов  

...................................  


("Мене гонеха и вас ще гонят"! Но не бойте се, Аз победих света!")



Гласувай:
1



1. dobrodan - На мен Русията не ми е майка,
19.04.2021 11:46
чернокапецо.
Най-добре са постъпвали диваците, като са пращали мисионерите в царството ти небесно. Директно, без много въпроси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317447
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031